Featured

Sunday, December 25, 2011

Contest : "My Picture Very Awesome by Blog Biru Langit"


assalamualaikum w.b.t
hye-hye..^^
apa korg buat malam nie haa??
lepaking, or facebooking?? dah2..toksah dok on9 lma2 sgt..
rosak mata tu stg..haa..
(dya nie dok kta kat spa??)

hmm..agak2 berhabuk aka berdebu x blog husna nie??
yelaa..last entry hari rabu..now dah sabtu nak masuk ahad dh..
*ceyh..bru brapa hari x update dah kecoh..
igt ko retis??
wat so ever...pffftttt~

lari tajuk sudah..kah3..
jom join contest..


last date : 28 january 2012

husna nak letak pic nie..


xdak lar cun sgt..x hrap pon nk mnang..
tp klau dah ada rzeki tu alhamdulillah..^^

husna nak tag kat 2 org si comey nie..

last but not least..to azza..
blog awak x brat pon..medium je..
xde lar lmbat sgt nk loading..hehe..


Monday, December 12, 2011

holiday | Pulau Langkawi '11


assalamualaikum w.b.t..salam hujung minggu semua..^^
apa crita hujung minggu anda?? haha..cuti dua hari lepas husna nekad p bercuti kat umah orang..
alaa..p bercuti umah roomate husna..kat langkawi weyh..hik3..
alhamdulillah..semuanya berjalan dgn lncar..hope lpas nie bleyh buat lg..hak3..

ok..first of all nk gtaw entry ini sgt pnjang yee..
xmaw continue tkan pangkah kat ats tu..
tp sblum tu tkan sini..hehe..

hari first x p mna2 pon..smpai umah trus dh mghrib..
plus pnat lak..mngantok bagai..husna plak jenis yg suka tdoq awal..haha..

hari kedua..kami p beras terbakar di kg. pdang Mat Sirat..
otw nak masuk tuu..diorg buka kedai mcam2 jenis..
mata husna pon tetiba jd rambang..berkenan mcam2..haha..
pandai depa noh..sampai ja pnghujung..
tgk2 beras terbakar tu ada lar secawan dok dlm bekas kaca..

petang sikit, ayah mmber bwak p naik cable car (Langkawi SkyCab)..kami naik dua jaa..
sbb family dya tkowt..kami pon gerun gak sbnarnya..
almaklumlah..1st time..hehe..truja pon ada..


ni lar pemandangan kt atas gunung mat cincang..
bila dah naik sekali rasa seronok plak..
lepas nie berazam nk p ngan family plak..hehe..


suhu kat atas nie memang sejuk..x taw brapa darjah..
but 4 sure husna suka..angin bertiup sepoi-sepoi bahasa..
sampai ada satu family tu siap landing menikmati angin..haha..


waktu nak turun dari situ..tgh menanti giliran naik cable car..
tetiba tjumpa classmate husna time sek men dulu..
what a small world..haha..kat kulim x jumpa pon..


lepas turun shopping sat kat Oriental Village..
siap p bg makan kat rusa nie lg..kenalar seringgit..
p bg mkan..dya telan skali ngan plastik2..
haha..lantak mu lah rusa o0i..

then..kami balik..dah petang..
malam..p shopping kat haji ismail group..
beli semua pesanan member yg hajatnya x sampai nak jejak langkawi..
plan memang nak p ramai2..last2 x jdi..huhu..

hari ketiga, kami p tgk lima ( LANGKAWI INTERNATIONAL MARITIME & AEROSPACE EXHIBITION ) yg berlangsung selama 5 hari berturut-turut..


nak masuk kena ada pas nya..see..thats my hand..hehe..


kami just masuk dlm pameran jee..x kuasa nk p masuk dlm pdang..
org berduyun2..bak kata abah husna orang srupa ulat sampah (ulat taik)..haha..
dahlar panas..kami tlupa bwak pyung..huu~


tgk sikit2 jaa..pastu kami balik..kemas barang nak balik ke tempat asal..
merbokkk..here i come..hehe..

Monday, November 14, 2011

Masak--> Kek kukus Coklat Moist

assalamualaikum w.b.t
afternoon you all..hehe..dah lunch ke?? uit..da yang blom?? dah2 pi lunch dulu..stg mai len..^^

ok..tengah hari nie husna nak share resepi kek coklat moist yg di kukus..simple jer..^^
act buat kelmarin dengan pantaun mama husna..at last jd jgak..haha..bukan apa..husna nie jnis yg x sbar..hehe.. my tabiat lar tu..nak wat ppe of coz nak cpat siap..huh! trok kan?? (wekk..biaqlar)

almaklumlarh..x sbar nak tgk hasilnya..hehe..so inilah hasilnya..jeng..jeng..jeng..:D

panas2 lagi nie trus snap..:P

hehe..sdap kan?? mesti ada yg terliur dah tu..haha..dun worry..bleyh try meyh.. sriously, mmg sdap..tekstur dya yg lmbut gebu..hak3.. tp klau dah nma coklat tu smua sdap..ye dak?? kat rmah husna sbiji x ckup.. testing 1st..mnjadi trus buat yg 2nd..haha..


Bahan-bahanya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya..(husna x letak hiasan lak, smua pkat nk mrasa dh..haha..)

Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan,

*mama cakap x letak topping pon habis jgak..:P

so..amacam?? teringin?? hak3..try buat..nak bg pon dh abeh..:P
husna amek resepi 2 kat jintanmanis.com..kalau nak taw banyak lagi resepi kat situ..try r cekedout..hehe.. *promote jap..

Tuesday, October 18, 2011

TIPS-->Cara Menggunakan Minyak Wangi (Perfume)


assalamualaikum w.b.t
selamat tengah hari semua..hik3..
dah lunch ke?? 
hmm..taw dh..nie mesti tgh kekenyangan nie..haha..

bagus2..meh dok cni diam2..
husna nak bagi tips menggunakan minyak wangi..
or..bahasa omputihnya perfume..hehe..taw kan..
nak pakai perfume nie mana bleyh ikowt dan jee..haa..
x guna kalau habis satu botol tapi x wangi jgak..haha..
so apa kata kita cekedout..hehe..

  • Sesuaikan dengan body lotion

    Sudah mandi, mungkin kita terbiasa menggunakan body lotion. Bila nak guna perfume, sesuaikan wangian tu mengikut lotion supaya nanti wangian dari perfume dengan lotion x akan bercampur. Selain itu, sebaiknya menggunakan body lotion terlebih dahulu sebelum menyemburkan pearfume kerana body lotion dapat mengurangkan aroma harum dari perfume.
  • Semburkan perfume pada kulit

    Sebaiknya, perfume tidak disemburkan pada pakaian. Sesetengah jenis perfume akan meninggalkan kesan rosakan pada baju seperti terkena titisan air dalam waktu yang lama.
  • Semburkan perfume pada bahagian tubuh yang tepat

    Bahagian tubuh yang sebaiknya disemburkan perfume adalah bahagian dalam pergelangan tangan, bahagian dalam siku lengan, belakang telinga, dada dan leher. Menggunakan perfume di tempat-tempat tersebut membuat wangian dari perfume tahan lebih lama.
  • Jangan menggosokkan kulit selesai menyembur perfume

    Kebiasaannya kita akan menyemburkan perfume pada pergelangan tangan dan akan mengosok2 kedua2 tangan. Cara ini sebenarnya akan menghilangkan aroma dari perfume. Jadi, sebaiknya biarkan perfume mengering dengan sendirinya.
  • Jangan menggunakan perhiasan sebelum menggunakan perfume

    Apabila perhiasan terkena semburan perfume, ia akan dapat membuat perhiasan tersebut berubah warnanya. Hal ini akan menyebabkan perhiasan tersebut kelihatan tidak menarik.
  • Gunakan perfume sewajarnya

    Menggunakan perfume secara berlebihan dapat membuat orang sekeliling anda menjadi pening. Penggunaan perfume dapat disesuaikan dengan jenis kulit. Untuk anda yang berkulit kering seeloknya memerlukan semburan yang lebih banyak. Sebaliknya untuk yang kulit berminyak, hanya perlu sedikit sahaja semburannya.
  • Simpan perfume di tempat yang tepat

    Simpan perfume di tempat yang kering dan sejuk serta terhindar dari cahaya matahari. Untuk pengetahuan, aroma perfume akan berubah dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, sesuaikan ukuran isi perfume dengan keperluan anda, agar perfume tidak tersimpan terlalu lama dan mengubah aroma menjadi tidak lagi harum.

hehe..dah taw kan?? so lpas nie apply lar dlm life korang.. bukan sja meningkatkan keyakinan diri  taw malah orang sekeliling pon akan senang bila bersama korang..hehe..

Sunday, October 16, 2011

Masak-->Makaroni Bakar


assalamualaikum w.b.t
                                      selamat petang bloggers!!
              sihat?? alhamdulillah..husna sihat jee..

                         so ape aktiviti korang hari sabtu nieyh??
      ape?? xdak yang menarik..ish3..kesian~
huhu..samalar kita..dok umah mengadap tv je kje..hehe..
hari sabtu macam nie banyak cerita hindustan..layan arr~ hik3..

hari nie husna nak share resepi makaroni bakar..
actually makaroni 2 buat semalam tapi x sempat nak post..
itu yang post petang sabtu nieyh..




1st time buat nieyh..haha..habis satu family sapu.. 
x sangka..mula2 ingat xdak yang nak merasa..
husna amek resepi nie kat Enjoy Cooking
then olah2 sikit..

BAHAN2NYA
Pasta makaroni 1 cawan penuh
sos tomato/sos spagheti (husna guna sos cili je)
1sudu besar rempah kari daging
daging cincang
mix vege (mix vege xde kt kdai so gnti dgn kcg pis ngan carrot d ptong dadu)
3 biji telor
1 biji bawang besar didadu
1 mangkuk susu cair
cheese (husna x letak plak)
lada sulah
garam
minyak

CARA2NYA
1. Rebus air yg ditambah minyak sesudu sehingga mendidih..then masukkan makaroni.
2. Tumis bawang, kemudian masukkan sos tomato dan rempah kari hingga masak.
3. Masukkan pula daging dan gaul sebati hingga masak. Pecahkan sebiji telur ala2 buat scramble egg tu. Kacau lagi.
4. Perasakan dengan garam dan  lada sulah.
5.Sementara itu toskan makaroni. lepas 2 dlm satu mangkuk dadarkan 2 biji telur dan susu cair.
6. Masukkan makaroni dalam kuali berisi bahan tumisan tadi. Gaul sebati.
7. Tuangkan makaronii tadi ke dalam loyang yg telah disapu minyak.
8. Tuang campuran susu  telur ke atas makaroni. Taburkan cheese jika ada. keju yang sedap seperti mozrella, cheddar grated dan parmesan. (huhu..x sempat nak cari cheese..so x dpt nak guna..)
9. bakar dalam ketuhar suhu 180C dlm 1/2 jam.


p/s_seronok tgk adik2 mkn dgn sdapnyaa..appreciate jgak korang ea..hehe..=)

Tuesday, August 23, 2011

Kisah Seorang Budak U: Junko Furota–Mangsa Seks yang Paling Malang

Kisah Seorang Budak U: Junko Furota–Mangsa Seks yang Paling Malang: Salam semua. Tadi saya terbaca tentang Junko Furota, seorang mangsa seks yang paling dahsyat didera. Beliau telah diculik, didera, dirogol ...
Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates