Featured

Wednesday, December 21, 2016

Kesan Seawal 7 Hari Dengan MNK Magique Skinz Booster Spray


Assalamualaikum w.b.t..


Kesan Seawal 7 Hari Dengan MNK Magique Skinz Booster Spray | perempuan atau lelaki pasti akan mempunyai masalah kulit, walau tak banyak mesti akan ada jugak lah.. tak perlu cakap orang lain, husna sendiri pon ada masalah macam tu.. 

kalau tak tempek bedak tebal-tebal memang tak sah, tapi kadang tu belasah je bare face, tak pun sapu je secalit bedak dan segaris lipbalm, dah siap! lagipon husna bukan reti sangat nak guna make up.. ekekekke.. ๐Ÿ˜

Kadang bila keluar bare face tu nasib lah kalau orang pandang kita atas bawah, atas bawah.. hahaha maaf laa tak sempat, nak cepat punya pasal.. cuma nya kalau husna ke kelas, tak leh laa nak buat perkara tak senonoh macam tu, nampak macam anak dara pemalas sangat.. ekekkeke melainkan kalau muka memang sejak azali flawless namati.. 


Tapi sekarang tak lagi, makin bertambah yakin dengan ada nya serum MNK Magique Skinz Booster Spray ni, nak keluar ke kedai dengan muka pucat lesi tak dak secoet bedak pon tak pa dah.. Paling husna suka pepagi sebelum siap nak ke kelas tu, sembur-sembur dulu muka dan leher lepas tu baru calit make up.. dengan cara ni make up akan tahan lebih lama.. ๐Ÿ˜

Untuk makluman semua, MNK Magique Skinz merupakan produk anti penuaan #1 keluaran Bumiputera yang setaraf produk antarabangsa dan diedar oleh Hasma Resources Sdn. Bhd. - 1174781 W.. Secara umumnya, serum ini membantu ramai wanita diperingkat umur 30 tahun ke atas.. 

Fun Facts About MNK Magique Skinz Booster Spray!
  • Di Formulasi Dari Korea
  • Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit; Lelaki & Wanita
  • Bebas Dari Unsur Dan Kajian Ke Atas Binatang
  • Tanpa Bahan Kimia Yang Memudaratkan
  • Berdaftar Dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT 150902354 K)
  • Di Uji Secara Dermalogika
  • Keluaran Bumiputera/Islam


Kelebihan MNK Magique Skinz Booster Spray 
  • Membantu menegangkan dan menaikkan wajah
  • Menganjal & menghaluskan struktur kulit
  • Mengecilkan liang pori di wajah
  • Menghilangkan garis halus dan kedutan dengan ketara
  • Membekalkan kelembapan kulit sehingga 48 jam
  • Menghilang dan merawat pigmentasi secara kekal tanpa pengelupasan
  • Menjadikan mekap bertahan lebih lama di wajah (spray sebelum mekap)


Testimoni Selepas Seminggu Menggunakan MNK Magique Skinz 

Alhamdulillah lepas seminggu pagi petang siang malam gigih dok main sembur-sembur, tak sangka dah nampak dan rasa kesan minimanya.. kulit muka jadi lembap, parut jerawat pon pelan-pelan beransur mengundurkan diri.. yang tinggal parut demam campak je, tinggalan masa sekolah menengah dulu, sadis betul.. 

Selain itu, serum ni membantu menghilangkan lingkaran gelap bawah mata dan merawat mata sembap.. sebelum nak tidur, lepas cuci muka tu sembur dulu, urut-urut sikit dan dalam pada masa yang sama, ia membantu merawat mata penat kita yang seharian mengadap skrin laptop.. ๐Ÿ˜

Kalau nak taw serum ni bau wangi harum semerbak, waktu pertama kali guna hari tu, kawan bilik husna tegur apa benda yang wangi sangat ni, dengan yakin nya husna tunjuk booster spray ni lepas tu sempat laa promosi kejap.. ekekkeke.. ๐Ÿ˜

Cara Penggunaan MNK Booster Spray

SIANG & MALAM
1. Cuci muka sebersih-bersihnya.
2. Sembur satu muka – air yang masih ada di muka di dap-dap kan di sekitar mata, urut keatas disekitar kawasan pipi untuk proses lifting and firming, urut kebelakang di kawasan kedutan, dap-dap kan di dagu untuk kurangkan double chin dan biarkan keseluruhan air di muka meresap dengan sendirinya.
3. Kemudian pakai Sunblock.

NOTE: Jika inginkan make up tahan lebih lama, boleh sembur sekali lagi selepas make up!

Untuk pengetahuan, MNK MAGIQUE SKINZ juga berfungsi sebagai night cream, tetapi jika masih ada lagi night cream boleh digunakan selepas sembur cuma pastikan krim tersebut tiada bahan kimia berbahaya..


Terlalu banyak kebaikan dan kelebihan daripada booster spray ni yang tak dapat dinafikan.. Hanya perlu sembur je, tak payah dah nak calit-calit bagai.. Bukan apa segelintir orang tak konsisten jaga muka sebab tak berapa rajin nak calit macam-macam jenis produk.. 

Jadi apa tunggu lagi dapatkan MNK Magique Skinz Booster Spray ini segera dengan harga promosi sementara stok promosi masih ada.. ๐Ÿ˜„

HARGA PASARAN:
SM: RM 187
SS: RM 197
Postage RM7.00


HARGA PROMOSI(terhad sementara stok promosi masih ada)
SM: RM160
SS: RM170
NOTE: Kalau beli sekarang boleh dapat harga stok diskaun + FREE POSTAGE

Pembelian online melalui ejen-ejen:
+6017 3611 350 (HQ MNK MAGIQUE SKINZ)
+6019 370 0488 ( Kak Jie Stokist)
+6011 3549 7769 Fiza
+6019 251 6682 Fariza



Till then! See ya~

Buat Pertama Kalinya, Terpaksa Jugak Berperang Dengan Tepung


Assalamualaikum w.b.t..


Buat Pertama Kalinya, Terpaksa Jugak Berperang Dengan Tepung | aktiviti husna masa cuti pertengahan semester bebaru ni, tak baru la jugak dah nak dekat sebulan dah pon ekekekke..

Bila dah cuti panjang masa tu mula laa mintak kat mama nak makan macam-macam, kononnya lama tak makan.. lagipon kan tengah cuti sekolah, adik-adik pon semua ada kat rumah.. jadi lagi meriah laa kalau makan reramai, buat banyak pon nanti tak membazir..

Sebelum ni kalau mintak, mesti banyak akai tak nak buat sendiri hihihi.. tak suka bab nak kena uli tepung, bab masak benda lain takpe.. eh baking pon kekadang fail jugak sebenarnya, banyak kena try and error..

Kalau memasak ni lain, masak je walau tak cukup bahan, janji cukupkan dengan rasa lepas tu dah siap, sedap serupa tu jugak.. muahahaha.. dasar!

kuih pau inti kacang hijau

Kekadang tu suka tengok resepi-resepi roti yang bersepah kat timeline facebook, tengok semorang buat macam mudah sangat, teringin jugak nak give it a try! tapi nya asyik bertangguh situ laa, bertahun bookmark, save post dok macam tu jugak.. 

Kurang berminat nak menguli sebab tak suka nak main dengan tepung, nanti melekat kat celah-celah jari dan kuku pastu rasa sesuatu, rasa cecepat nak basuh tangan.. mungkin bunyi macam melampau dan mengada tapi itu lah dya.. kalau laa menguli ni boleh guna senduk, memang guna lama dah, nasib tak boleh je.. huhuhu..

aktiviti meroti

Cuti pertengahan semester kali ni terpaksa jugak buat, sebab memang dah tak boleh bagi alasan dah.. kang tak dak pengalaman langsung jenuh laa pulak kedepan-kedepan nanti.. paling seronok uli tepung buat kuih banyak-banyak, goreng separuh masak dan lepas tu bekukan.. nak makan tinggal goreng je, tapi dah kalau itu pon malas jugak tak taw nak cakap apa dah.. ekekkeke..

kuih mini burger Malaysia

Dalam tak berapa suka pon sempat jugak laa buat pau inti kelapa dan kacang hijau, donut dan mini burger Malaysia.. inshaAllah cuti study week yang terlebih-lebih ni boleh laa kalau nak selit lagi aktiviti meroti.. kali pertama buat sendiri, perasaan teruja dya tu lain macam lah sikit.. :p



Till then! See ya~

Saturday, December 17, 2016

Syahirah Vitalis Eau De Cologne: Serlahkan Pesonamu, Raih Bintangmu!


Assalamualaikum w.b.t..


Syahirah Vitalis Eau De Cologne

Syahirah Vitalis Eau De Cologne: Serlahkan Pesonamu, Raih Bintangmu | Baru-baru ini, Syahirah telah melancarkan koleksi wangian terbarunya di Malaysia – Syahirah Vitalis Eau De Cologne. Selepas diperkenalkan di Indonesia, ia telah berjaya menjadi haruman pilihan nombor satu yang mana kesemua haruman terpilih berdasarkan trend terkini daripada wangian berjenama antarabangsa. Sentuhan elegan dan glamornya juga bakal mendominasi pasaran di Malaysia.

Rangkaian Syahirah Vitalis Eau De Cologne mempunyai aroma tersendiri yang akan merangsang aura positif diri anda seperti esen sitrus, ia akan memberi kesegaran dan kecergasan agar anda sentiasa bersedia untuk menjalani aktiviti-aktiviti harian.

Syahirah Vitalis Eau De Cologne

Syahirah Vitalis Eau De Cologne juga diperakui Halal oleh Majelis Ulama Indonesia (MUI), menjadikan ia selamat untuk digunakan pengguna beragama Islam. Rangkaian Syahirah Vitalis Eau De Cologne diolah dengan warna-warna berani dan terang bagi membezakannya mengikut karakter tersendiri. Setiap semburan pasti membuatkan anda mampu untuk “Serlahkan Pesonamu, Raih Bintangmu”.

Koleksi wangian terbaru ini hadir dalam empat haruman yang tersendiri serta mengikut karakternya iaitu:

Syahirah Vitalis Eau De Cologne
1. Haute Couture
Kombinasi haruman bunga-bungaan, kayuan dan dedaunan kehijauan di dalam Haute Couture menyerlahkan kesegaran dan kecantikan dalaman yang membantu menggandakan keyakinan diri bagi mencapai kejayaan dalam hidup..

Syahirah Vitalis Eau De Cologne 
2. Femme Chic
Kombinasi haruman buah-buahan dan bunga-bungaan eksotik meliputi kemanisan nektar, mangga dan strawberi serta adunan kesturi vanila yang sensual melambangkan nilai elegan, malah turut diserlahkan menerusi kecantikan aura dalaman diri anda..

Syahirah Vitalis Eau De Cologne
3. Celebrite
Haruman dengan esen bunga-bungaan dan buah-buahan ini akan membuatkan anda menjadi tumpuan orang di sekeliling.. Karakter anda sebagai wanita popular akan menyerlah dalam setiap semburan, membebaskan sisi dalaman anda sebagai seorang bintang kepada dunia..

Syahirah Vitalis Eau De Cologne
4. Glam Star
Haruman yang melambangkan nilai glamor, ceria dan pesona yang terdiri daripada esen-esen bunga-bungaan dan buah-buahan hijau segar, ,malah akan menjadikan anda tumpuan ramai dan kelihatan glamor di mana-mana sahaja anda melangkah dalam kehidupan seharian..

Untuk pengetahuan, Syahirah Vitalis Eau De Cologne dijual pada harga RM19.90 untuk botol bersaiz 100ml dan boleh didapati di semua pasar raya besar, pasar raya dan farmasi utama. Dapatkan segera untuk “Serlahkan Pesonamu, Raih Bintangmu”.



Till then! See ya~

Monday, December 12, 2016

Membesar Di Merbok Dengan Nasi Hujan Panas Lembah Bujang


Assalamualaikum w.b.t..


Membesar Di Merbok Dengan Nasi Hujan Panas Lembah Bujang | like seriously? Memang pon! Hahaha rata-rata manusia kat Merbok, Kedah, pelajar atau bukan pelajar memang semua membesar dengan nasi hujan panas kalau nak taw.. sampaikan ada yang jenis siang dan malam wajib beli, husna pulak hanya setakat sebagai makan malam jelaa..

Nasi Hujan Panas Lembah Bujang

Husna mula kenal nasi hujan panas sejak masuk belajar semula pada awal tahun 2015 dan sampai sekarang, perasaan jemu tu tak jumpa lagi.. husna tak pasti apa laa yang berhantu sangat Nasi Hujan Panas ni, kalau dalam seminggu tak makan tidur tak lena dibuatnya.. ekekkeke.. ๐Ÿ˜†

Nasi Hujan Panas Lembah Bujang

Nasi Hujan Panas Lembah Bujang

Sedap ke Nasi Hujan Panas ni??

Mestilah sedap! Kalau tak, tak dak makna sampai termimpi-mimpi, tersebut-sebut.. siap gigih tapaw bawak balik kat keluarga husna, sebabnya penat dah asyik bawak balik cerita je.. komen diorang, abah macam biasa tak suka pedas, mama pulak bagi thumbs up!

Husna suka sambal dya, pedas manis lain macam.. dan peliknya walaupun pedas tapi tetap semorang mintak sambal lebih.. sesetengah pedas sambal kalau pedas melampau tu kita dah tak boleh nak teruskan makan, tapi yang ini sambal banyak macam mana pon husna tetap boleh teruskan.. durasi masa makan pon ambil masa sikit laa sebab nak ambek nafas satu hal, nak nikmati satu hal, kemudian nak kesat hingus lap ayaq mata lagi, selalunya husna makan sambil tengok cerita pukul 7, hihihi baru layannn..


Berapa Harga Nasi Hujan Panas ni??

Harga mengikut saiz; S – RM2.00, M – RM3.00, L – RM4.00 dan Ayam Berempah – RM5.00..

Husna selalu beli S, M atau S + nasi lebih = RM2.50.. apa yang berbeza kat sini adalah berapa ketul ayam dalam setiap saiz, nasi pulak jangan risau banyak macam biasa, cuma nya kalau datang mood pelahapfobia husna tu terbeli laa nasi lebih.. ekekkeke..

Nasi Hujan Panas Lembah Bujang

Waktu Operasi Nasi Hujan Panas..

Nasi Hujan Panas ni dijual pada waktu pagi pada jam 7-11 pagi, dan petang pada jam 4-10 malam.. tapi nya jangan harap pergi lewat-lewat nak ada lagi, kekadang on the way nak pergi kelas pukul 10 pagi tu pon dah tak nampak kelibat, punya awal tutup.. waktu malam lagi laa, kalau nak pergi beli, memang tak berani nak pergi lepas maghrib, kang balik dengan tangan kosong, nangis tak berlagu..


Lokasi Nasi Hujan Panas, Lembah Bujang..

Kalau dulu diorang hanya bukak gerai kecil tepi jalan je macam dalam gambar, tapi sekarang dah berubah tempat.. Masih depan MRSM Merbok tapi dalam kiosk pondok perhentian bas bebetul depan Restoran Shiema Corner..


Till then! See ya~

Wednesday, December 07, 2016

#MyTravelokaEscapade | 5 Tempat Menarik Di Langkawi Yang Husna Teringin Pergi Bersama Keluarga Jika Menang Percutian PERCUMA Dari Traveloka

Assalamualaikum w.b.t..


#MyTravelokaEscapade : 5 Tempat Menarik Di Langkawi Yang Husna Teringin Pergi Bersama Keluarga Jika Menang Percutian PERCUMA Dari Traveloka | kali pertama jejak Langkawi waktu umur husna 12 tahun, ikut lawatan sekolah ada program apabenda ntah lupa dah, pergi menginap di MRSM Langkawi.. kenangan waktu ni habuk pon husna tak ingat, yang tahu kami memang tak sempat singgah ke mana-mana tempat menarik, yelaa nama pon lawatan bersama sekolah, masa tu terhad lah sikit..

Kemudian habis SPM, tahun 2011 dapat tawaran masuk belajar di UiTM Merbok, husna ditakdirkan duduk sebilik dengan budak Langkawi, namanya Zuliatul Fatihah, kecik comel rendang je orang nya.. husna dapat taw je dya duduk Langkawi, semua benda pasal Langkawi husna soal ke dya, dah gaya macam polis pencen ekekkeke..๐Ÿ˜†

Paling seronok tak hingga waktu ni, dya ajak balik Langkawi, balik bercuti di rumah dya.. berjumpa dengan keluarga Zue yang sangatlah baik dan peramah, siap bawak pergi jenjalan, bajet pelancong sangat, satu benda paling husna ingat nasi lemak mak dya, sedapnyaaa.. kali pertama belajar makan ikan bilis jenis besar-besar tu, rangup gila tapir, ya Allah sampai sekarang masih teringat..๐Ÿ˜‹

pesyen bercerita kalau tak buat diri sendiri rasa kebulur memang tak sah.. sengal!

Masuk semester 5, husna sekali lagi jejak Tanah Mahsuri, tapi kali ni atas sebab group assignment.. jenis melampau sangat nak buat assignment nun jauh sampai sana, macam dah tak dak tempat yang dekat agaknya.. kami berlima pergi balik hari je, itupon menyempat lagi nak shopping ekekekke.. yang hazabedahnya sepanjang hari terpaksa berjalan kaki, punya kedekut haji bakhil nak keluarkan duit sewa teksi, padahal diri tu ntah kat mana-mana, zaman fon tak berapa nak canggih lagi..

Sepanjang 3 jenis percutian singkat tu, husna cuma pernah ke Kampung Padang Mat Sirat, Makam Mahsuri, Pekan Kuah dan Oriental Village.. inshaAllah kalau ada rezeki menang percutian percuma dari Traveloka, husna nak heret mama, abah dan adik-adik husna pulak, tak syok laa kan asyik bawak balik cerita dan Kisses je kat diorang.. 

“Travel is better when you’re happy together” – Traveloka

5 Tempat Menarik di Langkawi Yang Bakal Menjadi Sasaran Husna Sekeluarga:

1. Oriental Village (SKYCAB, SKYBRIDGE, & SKYDOME)
Pergi Langkawi memang tak sah kalau tak naik SkyCab @ Cable Car, dengar cerita pulak sekarang dah ada pelbagai jenis tarikan di Oriental Village nih, antaranya SkyBridge, SkyDome dan Langkawi Art In Paradise.. hurm lagi laa rasa membuak-buak nak pergi bercuti di Langkawi.. lepak-lepak atas Gunung Mat Cincang menyaksikan keindahan alam kebesaran Ilahi dengan menaiki Crystal Glass Bottom Gondola, lepas tu jenjalan di SkyBridge menikmati angin sejuk gunung.. brrr!

2. Skytrex Langkawi Adventure Park
Ini lagi satu tarikan terbaru yang ada di Langkawi, kalau tak silap tempat ni mula beroperasi pada hujung tahun 2014, tak sangka Langkawi pon dah ada tempat extreme macam ni.. kalau dulu excited nak cuba ESCAPE Adventureplay, Penang telah pon tertunai jadi mana taw rezeki akan datang husna nak heret adik-adik husna pulak cuba Skytrex Langkawi.. diorang ni nampak je macam tak berdaya saing tapi naik Atan’s Leap kat ESCAPE tu dah berapa kali ulang, akaknya jugak yang lembut lutut..๐Ÿ˜”

3. Kilim Geoforest Park
Kalau tanya pergi sini nak buat apa, mesti ingat pasal nak bagi makan Helang je kan, memang pon! Selain itu, Kilim mempunyai landskap yang unik dan mempunyai ciri-ciri yang luar biasa seperti gua batu kapur, hutan paya bakau dan landskap kars yang mengujakan.. Pasti suasana seperti ini akan memberikan pengalaman baru kepada husna sekeluarga sepanjang menelusuri sungai tersebut.. Yang paling penting nak bergambar kenangan dengan ikon Kilim Geoforest Park..

4. Laksa Kaw Ikan Sekoq
Dah nama pon pencinta makanan, kalau pergi tempat orang tak merasa makanan sedap kat sana, alamatnya tak lengkap lah percutian korang tu.. Nak pulak sejenis keluarga hantu laksa, rugi gila kalau tak sempat masukkan dalam senarai tempat menarik untuk disinggah sepanjang berada di Langkawi.. komen orang ramai, kuah laksanya yang pekat dan sedap, ikan sekoq, telur rebus sebijik ditambah dengan hirisan cabai melaka, makan tepi pantai, hurmm pengsan!

5. Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2017
Setiap 2 tahun sekali, pasti akan diadakan Pameran LIMA (LANGKAWI INTERNATIONAL MARITIME & AEROSPACE) mempamerkan aksi-aksi kehebatan jet-jet pejuang dari pelbagai negara.. Tahun 2017 merupakan tahun seterusnya dan bakal berlangsung selama 5 hari bermula pada 21 hingga 25 Mac.. Andai ada rezeki husna dan keluarga menang percutian percuma dari Traveloka, pasti beruntung kalau dapat ke Pameran LIMA '17 ini..

traveloka


Traveloka merupakan salah satu platform penerbangan dan tempahan hotel terkemuka di Asia Tenggara, menyediakan lebih daripada 18,000 laluan dan ribuan hotel di Asia Pasifik..

Terkini, www.traveloka.com.my sedang melancarkan kempen kesedaran jenama dengan mengadakan pertandingan dalam talian menerusi blog dan facebook.. Syarat-syarat yang dikenakan sangat lah mudah..

Untuk makluman lanjut boleh ke https://blog.traveloka.com/en/online-contest/ 


Till then! See ya~

Friday, December 02, 2016

Tabiat Dari Kecil Makan Nasi Lemak Dengan Kicap


Assalamualaikum w.b.t..


Tabiat Dari Kecil Makan Nasi Lemak Dengan Kicap | sejak kebelakangan nih asyik hujan je, kalau tak lebat, mesti renyai tanpa henti.. untuk yang keluar pergi bekerja dengan motosikal tu terasa sikit laa kesannya, jangan lupa sediakan baju hujan dan berhati-hati di jalan raya..


Baru-baru ni husna tersedar, husna ada satu tabiat dari kecik kalau makan nasi lemak yang bikin sendiri  di rumah mesti akan makan dengan kicap manis.. tak taw lah kenapa, kalau makan tak dak kicap nanti mesti rasa lain macam.. tapi kalau makan nasi lemak beli di kedai bungkus siap yang kecik-kecik singgit tu atau bungkus banyak siap tambah lauk bawak balik rumah, tak pulak husna cari kicap.. ekekkeke..


Adik-adik dan abah husna pon macam tu taw, husna perati je.. kalau nak dibandingkan cara masak nasi lemak di rumah dengan di kedai sudah semestinya berbeza.. campuran santan pekat dan santan cair yang diguna mesti sama banyak dengan beras, baru sedap! hihihi lepas tu paras kolestrol pon makin lama makin bertambah, adehh, mujur laa jarang masak nasi lemak..


Bahan-bahan Buat Nasi Lemak Sedap Di Rumah:

Beras 3 cawan, Perahan Santan Pekat + Cair 3 ½ cawan, Bawang merah, 
Halia, Bunga Lawang, Kayu Manis, Serai @ Daun Pandan dan sedikit garam..

Jenis husna pulak, husna memang suka letak bawang merah dan halia banyak-banyak.. sebab nanti husna yang akan kutip semua halia tu, kalau tak masuk pinggan husna, adik-adik akan pass.. ๐Ÿ˜

Khasiat Halia
1. Membantu pencernaan, meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut.

2. Membantu memecahkan lemak dan menurunkan berat badan secara semulajadi.

3. Membantu untuk memperbaiki aliran darah, mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.
Sumber: Khasiat Halia



Till then! See ya~

Thursday, December 01, 2016

Splash Farewell Party @ The Carnivall Waterpark Sungai Petani


Assalamualaikum w.b.t..


Splash Farewell Party @ The Carnivall Waterpark Sungai Petani | kemain party, menipu sangat hahaha dah tu tetiba banyak pulak cerita husna yang berlaku di Sungai Petani.. asyik jadi tajuk utama setiap entry post husna je ekekekke..


Seperti yang husna sedia maklum dalam entry sebelum ni, pada hari berikutnya kami (husna dan housemates) akan ke The Carnivall Waterpark untuk luangkan masa pada hari yang terakhir.. Weeehooo! Pepagi lagi dah siap berkemas, sebelum sampai ke destinasi, sempat singgah makan dulu.. Isi perut penuh-penuh, nanti tengah hari kang tak payah nak kalut dah..

Sebenarnya majoriti housemates husna semua dah pernah pergi, diorang ni lebih kepada menurut kehendak husna je hahaha.. bertuah betul! Yelaa dari awal husna dapat taw diorang ni dah pernah pergi, husna asyik menyoal seronok ke tidak je.. Ada laa beberapa komen dari diorang tapi tak nak lah husna cerita kat sini, nanti kang jadi kontroversi pulak..

Bila dah dapat taw macam tu, husna pon tak mengharapkan diorang ni akan pergi sekali lagi, dan kalau husna teringin jugak, husna boleh pergi je dengan orang lain, memang ada dalam perancangan pon.. Alih-alih dalam minggu tu kot kalau tak silap diorang bagitaw nak pergi The Carnivall.. terharu gilsss! Nak nangis mak enon dapat kawan sejenis laguni..๐Ÿ˜‚

Harga Tiket The Carnivall Waterpark Sungai Petani






Sehari suntuk kami dalam ni, main air sesaja, nak pulak waktu ni memang tak ramai orang, jadinya tak kacau sangat laa kalau berhabis masa lama lagi.. Suasana dan persekitaran kat dalam tu boleh tahan laa, gelongsor air yang husna nampak ada dua jenis je; yang menggunakan pelampung berdua dan yang tak menggunakan pelampung..

Untuk husna yang spesies takut air ni, memang cuba yang ada pelampung tu jelaa.. hihihi.. yang satu lagi tu risau kang tak sempat tahan nafas dah tenggelam dulu..๐Ÿ˜†

Apa yang husna nak katakan kat sini, pihak pengurusan sepatutnya menitikberatkan soal kebersihan dalam toilet.. kemudahan toilet dan bilik mandi memang banyak tapi sayang ada bilik mandi yang penuh dengan sarang burung bersepah di lantai.. huhuhu..

The Carnivall Waterpark, Sungai Petani
Alamat: Persiaran Cinta Sayang, 08000 Sungai Petani, Kedah
No. Tel: 04-441 4666
Waktu Operasi: Isnin-Sabtu pada jam 9 pagi hingga 7 malam (Ahad-TUTUP)


Till then! See ya~

Wednesday, November 30, 2016

Malam Terakhir Dengan Ex-Housemates Ke Restoran DQ, Sungai Petani


Assalamualaikum w.b.t..


Malam Terakhir Dengan Ex-Housemates Ke Restoran DQ, Sungai Petani | sebelum memulakan cerita, husna nak pesan sesiap, setiap cerita merupakan kisah mengenai pengalaman dan pendapat husna sendiri jadi sememangnya tak akan sama dengan orang lain! Sebabnya, setiap orang ada pendapat yang berbeza jadi jangan nak samakan cerita husna dengan memana cerita lain.. starlight dahi tu nanti!

Okay back to the story! ๐Ÿ˜„


cerita ni dah lama sebenarnya, serius! memang sangat sangat lama sampaikan tak sanggup nak bagitaw tarikh sebenar gambar diambil.. ekekkeke tak sengaja terperam dalam draf.. untuk mengelakkan gambar terbuang begitu saja, husna terbitkan jelaa ye..

seingat husna malam tu husna dan seisi rumah (8 orang) keluar ke Amanjaya Mall main bowling sebab nak luangkan masa yang masih berbaki sebelum semester tamat.. keesokkannya pulak kami berendam di The Carnival, Sungai Petani.. pasal tu nanti husna cerita taw! hihihi.. ๐Ÿ˜

kengkawan rumah husna waktu ni semua kengkawan waktu diploma, satu kelas.. tiga daripadanya memang pernah satu rumah, sebab tu rasa macam sayu lain macam je nak tinggal memandangkan waktu ni semester terakhir diorang sebelum keluar ber-internship.. depa ni sampai dah paham pe'el perangai husna yang kekadang betul kekadang tak berapa betul.. ekekekke.. ๐Ÿ˜†

sepanjang satu rumah, sifat give and take tu terlalu banyak, ya allah, dah laa jenis tak berkira.. jujur cakap, kita kalau berkawan dengan orang yang jenis tak berkira ni, kita pon dengan secara automatik tak lah berkira sangat.. syukur Allah temukan husna dengan kawan-kawan yang baik.. ๐Ÿ˜

selesai je melongkangkan semua bola bowling tu, kami buat pilihan untuk ke DQ Restaurant N’ Cafรฉ je untuk makan malam..

ini antara apa yang kami pesan.. 
Kuew Teow Goreng  


 Chicken Chop Cheese + Extra Cheese | RM9.00 + RM1.00


Kuew Teow Tomyam | RM6.00 


Chicken Chop Spicy Cheese Burger | RM10.00


Nasi Goreng Seafood | RM5.50 


Mee Kari Ayam | RM5.50


hurm tengok gambar sendiri, sendiri yang teringin, sendiri yang rasa lapor.. T_T habis cuti mid sem ni boleh rancang lain.. eh, kisah kali pertama boleh baca di sini Another Best Spot For Foodies In Sungai Petani..



Till then! See ya~

Monday, November 28, 2016

Resepi Udang Dan Kacang Panjang Goreng Kunyit


Assalamualaikum w.b.t..


Resepi Udang Dan Kacang Panjang Goreng Kunyit | Selamat Petang! kuyu je mata tengah tahan ngantuk tapi malas nak layan lagi sebab tengah ada mood dan idea nak publish satu artikel kebetulan rasa macam lama pulak tak kongsi resepi di blog sendu husna nih..

Ada orang komen blog husna sendu, jadi mengaku jelaa memang sendu pon, banyak benda nak kena perbaiki terutama dari segi penulisan.. sebolehnya merendah diri itu lebih baik sebab tak suka nak bertelagah yang akhirnya tak bawa kemana pon.. jadi lebih elok fikir positif je, dan tingkatkan pencapaian, baru boleh maju kehadapan..๐Ÿ˜

Tengah hari ni tak masak, pergi makan kenduri rumah jiran belakang je.. mak cik tu buat kenduri kesyukuran anak-anak saudara dya bersunat dan termasuk lagi beberapa orang anak jiran yang lain.. dihidang dengan menu kampung terus rasa terbuka je selera.. husna ni pantang nampak menu kampung, terus rasa nak lompat bintang punya teruja..๐Ÿ˜ต

Tapi tadi tak tambah pon sebabnya ambil lauk pauk saja dah penuh pinggan banyak jenis sangat.. sudahnya kenyang dengan meratah lauk saja laa ekekkeke..


Resepi: Udang Goreng Kunyit Dengan Kacang Panjang


Bahan-bahan:
  • Udang (terpulang nak berapa ekor)
  • Kacang Panjang
  • Cili Merah
  • Bawang Putih & Bawang Besar
  • Halia
  • Serbuk Jintan Manis
  • Garam 

Cara-caranya:

1. Tumis bawang putih dan halia sehingga garing.. Masukkan kacang panjang yang telah dicuci bersih dan dipotong mengikut citarasa masing-masing..


2. Kacau sekejap, pastikan sayur tak layu sangat nanti kang tak best kalau tak berapa rangup.. kemudian masukkan bawang besar, cili merah dan sedikit serbuk jintan manis..


3. Setelah dikacau sebati, masukkan udang yang telah dicuci bersih dan dibuang tahinya.. Air sedikit dan kacau sekata.. Udang tak perlu masa yang lama untuk masak.. Jangan lupa perasakan dengan garam atau apa sahaja yang biasa digunakan..

4. Siap sedia untuk dihidang! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‹




Till then! See ya~

Saturday, November 26, 2016

Pau Cendawan Abah, Pau Cendawan Viral COD Area Penang


Assalamualaikum w.b.t..


Pau Cendawan Abah, Pau Cendawan Viral COD Area Penang | sebut saja pasal pau cendawan, husna percaya hampir semua orang pon tau kan! demam pau cendawan ni bermula semasa bulan puasa yang lepas, viral dalam media sosial  kemudian semua orang asyik cakap pasal pau cendawan je.. waktu tu husna pon hairan apa benda laa yang menarik sangat dengan pau cendawan nih.. tanggapan husna mungkin pada inti dan bentuk rupanya kot, memang bebetul macam cendawan lah.. menarik betul! siapa laa yang kreatif sangat hasilkan idea pau cendawan ni..

Tapi waktu tu di kawasan utara tiada terjual lagi, mungkin ada tapi tiada yang mendedahkan.. jadinya terpendam dilubuk hati yang terdalam jelaa niat dan hasrat nak merasa seketul..

Lepas tu sekarang dapat tahu Kak El Darwena, salah sorang blogger jugak, jual Pau Cendawan Abah.. hoihh! terus cakap kat Kak El kalau turun Sungai Petani atau husna yang pergi pulau, husna nak pesan sebekas.. tetiba Kak El cakap yang dya boleh bagi melalui blogger Cikpinz yang duduk berdekatan dengan kawasan husna, kebetulan waktu tu Cikpinz dari pulau.. apa lagi, memang husna pesan sebekas laa nak rasa punya pasal.. hihihi..

pau cendawan penang

Rasa Pau Cendawan Viral
Pau cendawan ni berintikan creamy carbonara + isi ayam cincang + ketulan cendawan shiitake.. lepas pau cendawan dah beralih tangan ke husna, simpan dulu dalam peti ais tunggu hujung minggu nak bawak balik kampung.. keesokkan harinya baru sempat kukus dan hidang pada abah yang baru balik kerja.. roti pau tu lembut sangat, lepas tu ketulan isi ayam dan cendawan memang jelas terasa.. rasanya pon boleh tahan sedap..

pau cendawan penang

Harga Pau Cendawan Viral
Sebekas ada empat biji pau cendawan bersaiz tapak tangan, dan harganya RM10 tidak termasuk caj penghantaran.. sebarang pertanyaan atau tempahan boleh hubungi Kak El Darwena menerusi nombor 017-486 5484 atau di laman facebook El Darwena..


Till then! See ya~


Friday, November 25, 2016

Hadiahkan Rumah Baru Untuk Anak-Anak Bulus


Assalamualaikum w.b.t..


Hadiahkan Rumah Baru Untuk Anak-Anak Bulus | di rumah husna nih dah ada 3 generasi anak bulus, padahal dulu dulu dulu punya dulu tak berapa yakin sangat nak membela sebabnya risaukan hasil projek berbau diorang tu.. tapi disebabkan adik husna yang sorang ni teringin sangat nak ambil bela, makanya bermula lah proses mengangkat kucing jalanan..๐Ÿ˜ธ

Bermula dengan si jantan yang berwarna oren, ambek belakang rumah je.. yang kedua anak kucing betina, abah husna ambek dari kilang tempat dya bekerja disebabkan kedua-dua kaki belakang tak dapat berfungsi dengan kuat, masa jumpa dya kecik lagi jalan seret kaki belakang kesian gila.. sekarang Alhamdulillah kaki dah makin okay cuma tak kuat dan dah dua kali beranak dah.. Yang ketiga kucing jantan, adik bawak balik.. nampak gaya macam kena buang sebab dya dah pon dimandulkan..

Kumpulan anak yang pertama lahir tiga ekor tapi tak sempat besar, mati sekor kena langgar kereta depan rumah.. kumpulan anak yang kedua, lahir berempat tapi dua ekor je dapat bertahan, yang lagi dua tu mati lepas lahir.. huhuhu..๐Ÿ˜ฟ

Dari yang pertama, memang tak pernah sediakan sangkar untuk diorang sebab tak pernah timbul masalah.. semua pakat kencing dan berak dalam bilik air.. cuma jantan yang pertama tu je kalau datang mood mengawan dya, habis semua tempat dya nak spray.. tapi semenjak lahirnya yang paling kecik ni, ada ke patut dedua ni buat onar depan rumah.. aiyooo! Tak boleh jadi dan tak boleh dibiarkan husna terpaksa jugak carikan rumah..


Yeay rumah baru.. Lena sakan! ๐Ÿ˜ป

Memula tadi gelisah jugak laa sebab tak biasa duduk dalam sangkar tetiba kena duduk dalam sangkar.. husna beli di kedai kucing kat Kulim je dekat dengan Minat.. harga RM78, beli sekali dengan pasir najis diorang, RM13.. Alhamdulillah hasil dari berniaga ais krim sumi dan choki-choki.. nanti ada rezeki lagi nak bawak pergi mandulkan pulak, kawal populasi, jumlah pon dah tujuh ekor ni.. hahaha..



Till then! See ya~

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates